Bez černý (Sambucus Nigara)

Je to keř nebo strom, který můžeme nalézt v zahradách nebo skládkách a rumištích. Naši předci si tohoto keře velmi vážili a vždy říkali: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Připisovali mu velkou moc a sílu. Nesměl chybět v žádné domácnosti ať ve formě octa, povidel z plodů nebo bezinkového likéru.
Sbírají se celá květenství před plným květem a odstřihává se se stopkou 1 cm. Suší se zavěšené na šňůře a nesmí se nijak stlačovat. Může se také sušit v tenké vrstvě na lískách. Naše babičky z květů dělaly také řízky – kosmatice (obalované v těstíčku).
Obsahuje silice, rutin, cukry, slizy, třísloviny a další.
Využívá se jako analgetikum a mírné laxativum. Nálev se využívá při angíně, nachlazení, chřipce, kašli, chrapotu – dobře rozpouští hleny, má protikřečovitý účinek, proto je ho možné použít při nemocech střeva a močového měchýře.
Šťáva z plodů se používá na bolesti kloubů a páteře a při neuralgiích. Musí být vždy tepelně zpracovaná, protože jinak vyvolává nevolnost.
Nálev používáme na léčení chronických zánětů horních cest dýchacích. Také pomáhá při nespavosti, alergické a klasické rýmě a cévních chorobách. Používá se i v čajích na snížení krevního tlaku. Podporuje činnost jater, proto je jednou ze složek i v detoxikačních čajích.
Recepty :
Bezinkový ocet
Ingredience:
- 1–2 květenství bezu černého
- 1 litr octa
Postup:
- Příprava: Květenství bezu černého důkladně opláchněte a vložte do sklenice.
- Naložení: Zalijte květenství 1 litrem octa.
- Macerace: Sklenici uzavřete a umístěte na slunné místo na 14 dní.
- Dokončení: Po 14 dnech ocet slijte a přeceďte přes jemné sítko nebo plátno.
- Použití: Bezinkový ocet se používá k obkladům a masírování unavených a bolestivých údů.
Bezinkový sirup z květů
Ingredience:
- 25 květenství bezu černého
- 1,5 litru vody
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 kg cukru
Postup:
- Vaření: Květenství vložte do hrnce s 1,5 litru vody a přidejte citronovou šťávu. Vařte 15 minut.
- Macerace: Nechte směs 24 hodin stát v chladu.
- Scezení: Druhý den směs přeceďte přes jemné pláténko a z květů důkladně vymačkejte vodu.
- Přidání cukru: Do přecezeného nálevu přidejte 1 kg cukru.
- Dokončení: Znovu přiveďte k varu a vařte do mírného zhoustnutí.
- Uchovávání: Uchovávejte v chladu.
Bezinkové víno
Ingredience:
- 1 litr bílého vína
- 10 g vylisované šťávy z plodů bezu (nebo sušené bezinky)
Postup:
- Příprava: Do 1 litru bílého vína přidejte 10 g vylisované šťávy z plodů bezu nebo sušené bezinky.
- Macerace: Uzavřete nádobu a uložte ji na 3 dny do chladu.
- Užívání: Užíváme každé 2 hodiny 1 polévkovou lžíci při neuralgii.
Bezinková povidla
Ingredience:
- Vyzrálé bezinkové plody
- Voda
- ½ kg cukru na 1 kg šťávy
- Trochu pektózy
Postup:
- Příprava: Oprané a očištěné vyzrálé bezinkové plody rozvařte s vodou na kaši.
- Prolisování: Nechte vyluhovat a poté prolisujte.
- Přidání cukru: Přidejte ½ kg cukru na 1 kg šťávy a trochu pektózy.
- Vaření: Vařte za stálého míchání do zhoustnutí, dbejte na to, aby se povidla nepřipálila.
- Uchovávání: Ukládejte do malých skleniček, převážejte dvojitým celofánem. Přechovávejte v chladu.
- Spotřeba: Po otevření se musí brzy spotřebovat.
- Užívání: Užíváme 2-3 polévkové lžíce denně po dobu 2 týdnů při neuralgiích, ischiasu, zánětu trojklanného nervu, zánětu mezižeberního nervu, neuralgických bolestech hlavy, revmatismu a při zácpě.