Bez černý (Sambucus Nigara)

Je to keř nebo strom, který můžeme nalézt v zahradách nebo skládkách a rumištích. Naši předci si tohoto keře velmi vážili a vždy říkali: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Připisovali mu velkou moc a sílu. Nesměl chybět v žádné domácnosti ať ve formě octa, povidel z plodů nebo bezinkového likéru.

Sbírají se celá květenství před plným květem a odstřihává se se stopkou 1 cm. Suší se zavěšené na šňůře a nesmí se nijak stlačovat. Může se také sušit v tenké vrstvě na lískách. Naše babičky z květů dělaly také řízky – kosmatice (obalované v těstíčku).

Obsahuje silice, rutin, cukry, slizy, třísloviny a další.

Využívá se jako analgetikum a mírné laxativum. Nálev se využívá při angíně, nachlazení, chřipce, kašli, chrapotu – dobře rozpouští hleny, má protikřečovitý účinek, proto je ho možné použít při nemocech střeva a močového měchýře.

Šťáva z plodů se používá na bolesti kloubů a páteře a při neuralgiích. Musí být vždy tepelně zpracovaná, protože jinak vyvolává nevolnost.

Nálev používáme na léčení chronických zánětů horních cest dýchacích. Také pomáhá při nespavosti, alergické a klasické rýmě a cévních chorobách. Používá se i v čajích na snížení krevního tlaku. Podporuje činnost jater, proto je jednou ze složek i v detoxikačních čajích.

 

Recepty : 

Bezinkový ocet

Ingredience:

  • 1–2 květenství bezu černého
  • 1 litr octa

Postup:

  1. Příprava: Květenství bezu černého důkladně opláchněte a vložte do sklenice.
  2. Naložení: Zalijte květenství 1 litrem octa.
  3. Macerace: Sklenici uzavřete a umístěte na slunné místo na 14 dní.
  4. Dokončení: Po 14 dnech ocet slijte a přeceďte přes jemné sítko nebo plátno.
  5. Použití: Bezinkový ocet se používá k obkladům a masírování unavených a bolestivých údů.

 

Bezinkový sirup z květů

Ingredience:

  • 25 květenství bezu černého
  • 1,5 litru vody
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 kg cukru

Postup:

  1. Vaření: Květenství vložte do hrnce s 1,5 litru vody a přidejte citronovou šťávu. Vařte 15 minut.
  2. Macerace: Nechte směs 24 hodin stát v chladu.
  3. Scezení: Druhý den směs přeceďte přes jemné pláténko a z květů důkladně vymačkejte vodu.
  4. Přidání cukru: Do přecezeného nálevu přidejte 1 kg cukru.
  5. Dokončení: Znovu přiveďte k varu a vařte do mírného zhoustnutí.
  6. Uchovávání: Uchovávejte v chladu.

 

Bezinkové víno

Ingredience:

  • 1 litr bílého vína
  • 10 g vylisované šťávy z plodů bezu (nebo sušené bezinky)

Postup:

  1. Příprava: Do 1 litru bílého vína přidejte 10 g vylisované šťávy z plodů bezu nebo sušené bezinky.
  2. Macerace: Uzavřete nádobu a uložte ji na 3 dny do chladu.
  3. Užívání: Užíváme každé 2 hodiny 1 polévkovou lžíci při neuralgii.

 

Bezinková povidla

Ingredience:

  • Vyzrálé bezinkové plody
  • Voda
  • ½ kg cukru na 1 kg šťávy
  • Trochu pektózy

Postup:

  1. Příprava: Oprané a očištěné vyzrálé bezinkové plody rozvařte s vodou na kaši.
  2. Prolisování: Nechte vyluhovat a poté prolisujte.
  3. Přidání cukru: Přidejte ½ kg cukru na 1 kg šťávy a trochu pektózy.
  4. Vaření: Vařte za stálého míchání do zhoustnutí, dbejte na to, aby se povidla nepřipálila.
  5. Uchovávání: Ukládejte do malých skleniček, převážejte dvojitým celofánem. Přechovávejte v chladu.
  6. Spotřeba: Po otevření se musí brzy spotřebovat.
  7. Užívání: Užíváme 2-3 polévkové lžíce denně po dobu 2 týdnů při neuralgiích, ischiasu, zánětu trojklanného nervu, zánětu mezižeberního nervu, neuralgických bolestech hlavy, revmatismu a při zácpě.

 

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: