Říjen - jak ochránit žaludek

(měsíc vděčnosti, klidu a vnitřního zpracování)

Podzim se naplno rozhostil a s ním přichází období, kdy čínská medicína zaměřuje pozornost na žaludek – orgán, který nám pomáhá přijímat a zpracovávat nejen potravu, ale i vše, co přichází do našeho života.
Po létě, kdy jsme více v pohybu a energii jang, přichází čas zklidnění a návratu k sobě. Tělo si žádá teplo, pravidelnost a vyrovnanost – právě to žaludek miluje.

Žaludek z pohledu čínské medicíny

Žaludek je velmi odolný orgán, ale zároveň citlivý na stres, spěch a emoční napětí.
Nadměrné přemýšlení, starosti nebo potlačovaná nespokojenost mohou narušit jeho činnost stejně jako nepravidelné jídlo či konzumace těžkých a ostrých pokrmů.

Když žaludek ztrácí rovnováhu, tělo to pozná – objevuje se tlak v nadbřišku, pálení žáhy, nadýmání nebo nechutenství.
Dlouhodobě pak může být příčinou i přemíra žaludečních šťáv, které dráždí sliznici jícnu (tzv. reflux).

Z pohledu TČM žaludek spolu s slezinou tvoří základ trávení a zpracování energie potravy. Když jsou tyto orgány oslabené, tělo hůře přeměňuje výživu na čchi – životní energii – a člověk může být unavený, podrážděný či přecitlivělý.

Jak podpořit žaludek v říjnu

  • Jezte teplá, jednoduchá a pravidelná jídla.
    Ideální jsou lehce stravitelné pokrmy – polévky, vařená zelenina, obilné kaše či dušené ovoce. Vyhněte se přejídání, ledovým nápojům a těžkým, kořeněným jídlům.
    Žaludek nemá rád extrémy – potřebuje klid a rytmus.
  • Zklidňující bylinky.
    Na podporu trávení pomáhá čaj z fenyklu, máty a meduňky, nebo nálev z lékořice, jilmu a proskurníku.
    Na pálení žáhy lze zkusit lžičku jedlé sody, šťávu z citrónu ve studené vodě či syrový celer nebo mrkev.
    Před jídlem prospívá i šálek teplého zeleného čaje.
  • Podpořte proudění energie.
    Masáž břicha ve směru hodinových ručiček uvolňuje napětí a zlepšuje trávení. Pomoci může i reflexní masáž chodidel podle Jiřího Janči.
    A hlavně – dopřejte si klid. Žaludek reaguje na emoce dřív, než si je uvědomíme.

Žaludek a naše emoce

Z duchovního pohledu žaludek zpracovává to, co „nemůžeme strávit“ – situace, slova i pocity.
Když držíme v sobě hněv, křivdu nebo zklamání, tělo reaguje napětím, kyselostí a pocitem tíhy.
Naopak vděčnost, smíření a laskavost přinášejí uvolnění a lehkost – stejně jako klidné, teplé jídlo v dobré společnosti.

Říjen nás tedy učí přijímat život s vděčností – i to, co nám chutná méně. Každý zážitek, i ten nepříjemný, může být výživou pro růst.

Závěrečný tip pro zdraví 

Zpomalte. Jezte s klidem, v teple a beze spěchu.
Naslouchejte svému tělu – ono přesně ví, co potřebuje.
Když žaludku dopřejeme prostor, aby mohl trávit nejen jídlo, ale i emoce, odmění se nám silou, stabilitou a klidem uvnitř.